Problem z Anti-Skid Service Required
-
Witam
Mam Volvo V50 1,6d z 2007 r. i problem z pojawiającym się komunikatem:
Anti-Skid Service Required
Komunikat wyświetlał się wcześniej przy 120km/h teraz pomiędzy 60-80 km/h. Toważyszą mu błędy: BCM-0101, CEM-3A00, ECM-6720, EPS-0081, EPS-082, EPS-071 i wkręca się tylko do 3000 obr.
EGR wymieniony na nowy, BCM wyczyszczone styki, CEM wyczyszczony, ECM wyczyszczony, styki przy pompie wspomagania wyczyszczone.
Mechanicy twierdzą że to wiązka ale wiązka raczej sprawna bo błąd występuje już w ruchu jakby była uszkodzona wydaje mi się że wystąpiłby od razu po odpaleniu. Wskazania z czujników kół prześledzone są ok. Wymiewniony czujnik położenia wału.
Może ktoś miał taki przypadek. -
kolego a sprawdzałeś czy nie jest uszkodzony jeden z pierścieni prędkości kola, wyciąg indywidualnie czujniki z poszczególnych kol przekręcaj piasta i patrz przez dziurkę od czujnika czy nie jest uszkodzony pierścień
-
A może występować problem z akumulatorem? Ma 75ah czyli troszkę mały chyba ma już 3 lata jeżdżę na krótkich odcinkach i ostatnio robiłem pomiary i wychodzi że po niektórych nocach przy rozruchu spada poniżej 10V. Dziś zaobserwowałem 9,5V. Nadmienię że ładowanie jest ok 14,2-14,4V. Aku było przez ten okres 2 razy podładowywane.
-
Jeżeli ładowanie masz poprawne to podczas jazdy akumulator jest tylko doladowywany a prad brany z alternatora akumulator dziala wtedy tylko jako kondensator.
Jeżeli problemy wystepuja podczas jazdy w danych predkosciach ja bym szukal przyczyny w czujnikach. A nie masz moze zjechanych opon badz jakims cudem innego rozmiaru profilu jednego koła wiem ze glupie pytanie ale sie zdarzało -
Opony wszystkie jednakowe. Bieżnik dość głęboki. Ostatnio zaczął mi się poddławiać przy przyśpieszaniu w przedziałach 1500-2000 obr. Na parkingu troszkę go przegazowałem na rozgrzanym silniku czy też będzie się dławił ale bez obciążenia ok tylko poszedł czarny dym powyżej 3000 obr. Mało powietrza chyba.
-
A możesz sprawdzic can czy szyna jest sprawna masz oscyloskop bo z bledow wynika ze nie gada sterownik silnika z abs.
Mozesz zczytac logi statyczne i dynamiczne w momencie wystepowania bledu?